dinsdag 11 juni 2013

energie

Internationaal Energie Agentschap formuleert 4 aanbevelingen


Overheden moeten drastische maatregelen nemen om de temperatuurstijging tot maximaal 2 graden te beperken. Dat was destijds als doelstelling vooropgesteld, maar dat doel is inmiddels ver uit het zicht geraakt, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport.

Om het tij te keren stelt het rapport vier maatregelen voor die er voor kunnen zorgen dat de uitstoot in 2020 aanzienlijk wordt verminderd:



1/ Gerichte energie-efficiëntiemaatregelen in gebouwen, industrie en vervoer is goed voor bijna de helft de vermindering van de uitstoot in 2020, de extra investeringen worden meer dan gecompenseerd door lagere uitgaven op brandstofkosten.
2/ Beperking van de bouw en het gebruik van de minst efficiënte kolengestookte energiecentrales levert meer dan 20% van de vermindering van de uitstoot en helpt het beteugelen van lokale luchtverontreiniging. Het aandeel van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen toeneemt (van ongeveer 20% vandaag tot 27% in 2020), zoals die uit aardgas.
3/ De olie- en gasindustrie onderneemt acties om tegen 2020 de verwachte methaanuitstoot (een krachtige broeikasgas) in de atmosfeer te halveren.
4/ Uitvoering van een gedeeltelijke afschaffing van subsidies voor het verbruik van fossiele brandstoffen is goed voor 12% van de vermindering van emissies.


Volgens Wikipedia is het Internationaal Energie Agentschap een intergouvernementele organisatie die bestaat uit 26, voornamelijk Westerse, landen. Zijn rol is om problemen te coördineren in tijden van een tekort aan olie. De laatste decennia is echter de energiemarkt veranderd, dus ook het IEA. Het agentschap richt zich nog steeds op de oliecrisis, mocht deze er komen, maar nu ook vooral op bredere fronten, zoals klimaatverandering, energiebronnen en data-verwerking.
Het IEA bestaat uit 190 energie-experts en statistici uit alle 26 landen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.