dinsdag 13 augustus 2013

energietips

Enkele energietips op een rijtje


Met enkele kleine en relatief eenvoudige ingrepen aan uw huis kan u snel energie én geld besparen. Een overzicht.
1.       Eén van de grootste energieverbruikers in ons huis in de verwarming. Wie de verwarming een graadje lager zet, kan al snel tot 7% minder verbruiken.
2.      In de zomer kan u ook flink besparen door de waakvlam van de verwarmingsketel te doven. Als die ketel ook voor warm water zorgt, dan kan u hem uitschakelen wanneer u op reis bent.
3.      Installeer in de douche een spaardouchekop. Die investering van enkele tientallen euro's betaalt zichzelf snel terug. Een goede spaardouchekop verbruikt immers slechts 5 à 6 liter water per minuut maar heeft dezelfde krachtige straal als een klassieke douchekop, die dan weer 10 à 12 liter per minuut verbruikt.
4.      Zet 's avonds toestellen als tv en dvd-speler volledig uit. Schakel uw computer, luidsprekers en printer uit als u hem niet gebruikt.
5.      Haal opladers uit het stopcontact als u ze niet meer nodig hebt.
6.      Ook spaarlampen, thermostaatkranen, ledverlichting en het plaatsen van radiatorfolie zorgen voor een kostenvermindering.
7.      Heeft u een dag- en nachtmeter voor electriciteit, laat dan wasmachine en vaatwasmachine 's nachts draaien. In de zomer kan u ook besparen door de was buiten te laten drogen in plaats van in de droogkast.
8.     Heeft u een airco in huis? Laat die dan 's enkel overdag draaien. Het gebruik van een ventilator is soms voordeliger dan een airco de hele dag laten draaien
9.      Probeer zoveel mogelijk daglicht in huis te halen. Op zonnige winterdagen kan het zon op die manier uw huis verwarmen.
10.  In de keuken kan u flink besparen door kookpotten af te dekken en door kookpotten op kookplaten van dezelfde grootte te zetten. Gebruik ook de juiste hoeveelheden water om bv. aardappelen te koken.
11.   Handhaaf de temperatuur van uw koelkast tussen 4 en 6° C en die van uw diepvriezer op –18° C. Lagere temperaturen zijn onnodig en duur.
12.  Laat uw vaatwasser enkel draaien indien hij volledig gevuld is en kies in de mate van het mogelijke voor zuinige programma's.
13.  Was uw kleren op een lagere temperatuur. Programma’s van 60° en 40° volstaan ruimschoots. Op 40° bespaart u 70 % energie in vergelijking met een wasbeurt op 90°.
14.  Spring bewust met water om. Blijf niet langer dan nodig onder de douche staan en zet de kraan uit terwijl u zich inzeept. Ook tijdens het scheren hoeft de kraan niet continu te lopen.
15.   Gebruik regenwater. Wie een regenwaterput heeft, kan dat water gebruiken voor de toiletten of om de tuin te sproeien. Op die manier bespaart u op jaarbasis een flink bedrag op uw waterfactuur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.