dinsdag 21 mei 2013

ruimtelijke ordening


Uit de Standaard: 'Erfgoed is overgewaardeerd'


Leo Van Broeck is de nieuwe voorzitter van het architectengild. Hij maakt zich grote zorgen over onze ruimtelijke ordening en de negatieve ecologische impact ervan. In een interview met de Standaard doet hij enkele opmerkelijke uitspraken:

“De nevelvlek, de aanhoudende lintbebouwing van de steden tot ver opde buiten, is hem een doorn in het oog. En de gewoonte om maar vrolijk verder te blijven verkavelen. 'België heeft evenveel inwoners als een wereldstad als Londen of Parijs', zegt hij. 'Dan is het toch een schande dat wij daarvoor de oppervlakte van een heel land opofferen. Als alle dorpskernenuitsmelten als een camembert in de zon, tot een gigantische koelkastsmeerbare woonbrij, dan is dat een ramp. Doordat we zo verspreid wonen, is het economisch bijna niet haalbaar om een openbaarvervoersnet uit te bouwen.”

“We moeten verdichten. Er moet meer georganiseerd worden op minder plaats. Er moeten verschillende functies gebundeld worden. Door in de hoogte te bouwen, kun je voldoende kritische massa aantrekken, en ontstaat er een wemeling van dynamiek. Waarom zou je dat in de dorpen ook niet doen? Meestal heb je daar één hoge toren: de kerk. Voorts heb je verkavelingen die zich buiten het centrum kilometers uitstrekken. Die uitdijende bouwijver zou je kunnen indammen door naast de kerk twee torens van twaalf verdiepingen te zetten. Die tasten het landelijke karakter niet aan. Meer zelfs, die laten toe dat het groen, de landbouwgrond en de bossen tot vlak bij de dorpskern komen.”

“Erfgoed is overgewaardeerd. Je kunt als beschaving onderweg een paar stenen in je rugzak steken, omdat je ze mooi vindt. Maar als je er dertig in je rugzak stopt, geraak je niet meer vooruit. Overklasseren leidt tot immobilisme. Als je een gebouw graag ziet, moet je het in leven houden. Dan moet je het transformeren. Kerken moeten hotels of winkels worden. Gebouwen op sterk water zetten, is ze laten sterven.”

“Het idee om je geweten te sussen met zonnepanelen op je dak en dan opnieuw in de file te gaan staan om van je passiefhuis naar de stad te rijden, dat is toch totaal absurd?”

Het volledige artikel lees je als abonnée op www.destandaard.be of op www.vai.be. Een interview met Leo Van Broeck van Interne Keuken van 11 mei op Radio 1 hoor je hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.