zaterdag 25 mei 2013

voedsel

ESBL: een superbacterie in ons vlees


Verschillende media melden dat de gevaarlijke, antibioticaresistente ESBL-bacterie een groot deel van het vlees heeft besmet. Het Belang Van Limburg meldt dat 37 procent van het kippenvlees ESBL-kiemen bevat. "De ESBL-bacterie ontstaat doordat dieren antibiotica krijgen toegediend en nestelt zich dan in de mens. Wanneer iemand ziek wordt en antibiotica neemt, slaan die niet aan door de aanwezigheid van de bacterie."

"De bacterie zelf maakt niet ziek, maar bij infecties maakt ze de patiĆ«nt resistent tegen antibiotica. De bacterie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Het is een sterk onderschat gevaar", zegt Herman Goossens, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Antwerpen en internationaal expert op het vlak van antibiotica in de Standaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.